Održavanje drvenih dasaka za serviranje hrane

Održavanje drvenih dasaka za serviranje hrane

Image by fabrikasimf on Freepik


Održavanje drvenih dasaka za serviranje hrane je ključno kako biste osigurali njihovu dugotrajnost i higijenu. Evo nekoliko koraka i saveta za održavanje:
  • Čišćenje nakon svake upotrebe: Nakon svake upotrebe, operite dasku toplom sapunicom i vodom. Koristite sunđer ili četku za pranje kako biste uklonili ostatke hrane i bakterije.
  • Sušenje: Nakon pranja, dobro osušite dasku krpom ili papirnim ubrusom. Drvena daska ne sme ostati vlažna, jer to može dovesti do pojave plesni ili deformacija.
  • Izbegavanje potapanja u vodu: Nikada ne potapajte drvenu dasku u vodu ili pranje u mašini za pranje sudova, jer prekomerna vlaga može oštetiti drvo.
  • Redovno održavanje uljem: Periodično (obično jednom mesečno) nanesite jestivo ulje (poput mineralnog ulja ili ulja za drvo) na dasku kako biste očuvali njenu vlagu i izdržljivost. Nanesite ulje ravnomerno krpicom po celoj površini i ostavite da daska upije pre nego što je koristite.
  • Održavanje higijene: Ako koristite dasku i za seckanje hrane, redovno je dezinfikujte. Možete koristiti rastvor sirćetne kiseline i vode ili specijalizovane dezinfekcijske proizvode koji su bezbedni za upotrebu na drvetu.
  • Izbegavanje jakih hemikalija: Izbegavajte upotrebu agresivnih hemikalija, abrazivnih sredstava za čišćenje ili izbeljivača na drvenim daskama jer mogu oštetiti drvo i ostaviti neprijatan miris i ukus.
  • Povremena restauracija: Ako primetite da je daska izgrebana ili da su se pojavile male pukotine, možete je lagano obrusiti finim brusnim papirom kako biste uklonili oštećenja. Zatim ponovo nanesite jestivo ulje kako biste obnovili zaštitni sloj. Ukoliko je niste u mogućnosti da sami sredite vašu dasku možete nas kontaktirati!

Pravilno održavanje drvenih dasaka za serviranje hrane će produžiti njihov životni vek i osigurati sigurno i higijensko posluživanje hrane.

Keka & Nana

Pogledajte – Instagram objavu ovde

No comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *